Meksyk: Chili con carne
Danie proste i szybkie, adaptowane na potrzeby studenckie. Z wykorzystaniem zapasów puszkowych od rodziców i dziadków. Dla amatorów ostrego, ale też dla łagodnych baranków (można odpowiednio doprawić)
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnie)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
opcjonalnie: papryka
Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka ostra, papryka słodka lub przyprawa do dań meksykańskich
Sposób przyrządzania
Cebule ( i paprykę) drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Następnie dodać mięso, usmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory. Przyprawić papryką i innymi przyprawami. Otworzyć puszki z fasolą i kukurydzą i dodać do dania. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min.
Przyprawić do smaku.
Podawać z białym ryżem.
Smacznego!
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnie)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
opcjonalnie: papryka
Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka ostra, papryka słodka lub przyprawa do dań meksykańskich
Sposób przyrządzania
Cebule ( i paprykę) drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Następnie dodać mięso, usmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory. Przyprawić papryką i innymi przyprawami. Otworzyć puszki z fasolą i kukurydzą i dodać do dania. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min.
Przyprawić do smaku.
Podawać z białym ryżem.
Smacznego!