Mazurek z orzechami

Mazurek z orzechami

Nie ma u mnie tradycji przygotowania na Wielkanoc mazurków, ale obok tego nie mogłam przejść obojętnie. Czułam, że to ciasto zrobi w moim domu furorę i nie myliłam się, wszyscy je zachwalali.

Kruche ciasto, masa czekoladowa, duuuuża ilość orzechów i domowy karmel. Brzmi pysznie, prawda? I takie jest.

Ciasto przygotowałam na zeszłoroczną Wielkanoc. Kojarzę, że coś pozmieniałam w przepisie, ale nie zanotowałam sobie co dokładnie, więc podam Wam po prostu przepis, na bazie którego korzystałam. U mnie ciasto po wyrobieniu miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Bałam się, że zbyt mocno ogrzałam je w dłoniach i mi nie wyjdzie, ale po ponad godzinnym schładzaniu w lodówce zastygło, a po upieczeniu wyszło bardzo dobre.

Orzechy sypałam bezpośrednio z torebek, nie ważąc ich. Starałam się jedynie by po całości rozprowadzić mniej więcej równą ilość każdego rodzaju. Wszystkie orzechy dałam w całości. Siekane miałam jedynie migdały (gotowiec, kupiony w Lidlu).

Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na mazurek z orzechami:

Spód:

  • 1 szkl. mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Masa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • mieszanka różnych orzechów – włoskie, nerkowce, laskowe, ziemne i siekane migdały – około 3 szklanki

Karmel:

  • 1 szkl. cukru
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%

 

Jak zrobić mazurek z orzechami?

Mielone migdały, mąkę oraz cukier puder wsypujemy na stolnicę lub do dużej miski, mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki rozcieramy jak na kruszonkę, po czym dodajemy jajko, ponownie zagniatamy do połączenia.

Gotowe ciasto odstawiamy do schłodzenia (u mnie wyszło dosyć luźne, więc schładzam troszkę ponad godzinę), a następnie dajemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (do zezłocenia).

Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 1-2 minutki, po czym mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na na ciasto i wyrównujemy.

Na masie czekoladowej rozkładamy orzechy.

Na patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni, potrząsając patelnią. Podgrzewamy na raczej małym ogniu, aż do rozpuszczenia. W trakcie nie mieszamy. Etap ten może zająć nawet około 15-20 minut, ale nie zwiększamy mocy palnika.

Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać bursztynowego koloru, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy masło, mieszamy. Ponownie stawiamy na palniku. Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Gotowy karmel wylewamy na orzechy.

 

Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Kategorie przepisów