Mazurek z musem czekoladowym
Mazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków.
Składniki na kruchy spód ( na 2 małe foremki) :
260 g mąki krupczatki
40 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
50 g cukru pudru
wanilia - cukier lub pasta
2 surowe żółtka
szczypta soli
Składniki na mus:
300 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
150 g śliwek suszonych
100 ml rumu
Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc.
Wykonanie:
- do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut
- ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta
- czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę
- mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając je do środka. Z pozostałych śliwek ułożyć wzorek na mazurku. Mazurek dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi
SMACZNEGO !
wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę
RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !