Mazurek wielkanocny
Zbizaja sie swieta,myslimy juz dzis,co podamy na stol,co upieczemy,ugotujemy.
Ponieważ wyjezdżamy na swięta do Londynu,jutro zaprosilam kilka osób na przedwielkanocną kawe,podam wiec mazurek wielkanocny,który wypelnilam kremem "ganache" i lukrem królewskim,żeby bylo ciekawiej, pierwszą warstwę stanowi truskawkowy dżem.
Mysle ,ze bedzie wszystkim smakowal ,a jesli ktos skorzysta z tego przepisu ,to zycze powodzenia !
Zapraszam!
Mazurek wielkanocny ( ganache ,lukier krolewski )
Ciasto
.300 gr maki pszennej
.100 gr masla
.100 gr cukru pudru
.2 zoltka
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.aromat waniliowy
ponadto
.dzem truskawkowy
Wykonanie
Blaszke o sred. 22 cm smarujemy margaryna i pudrujemy maka.
Wszystkie skladniki wykladamy na deske,siekamy nozem potem zagniatamy ciasto,owijamy w folie i chlodzimy 1/2 godz.
Ciasto walkujemy na okragly dysk i za pomoca walka przekladamy na blaszke,odcinamy jego nadmiar a z pozostalego ciasta wyciskamy ozdobny brzeg.
Z folii aluminiowej wycinamy kolko pasujace wymiarem do dna foremki,na to wykladamy suchy groch lub fasole.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez 30 min.
Po upieczeniu studzimy,nastepnie usuwamy fasole i folie.
Krem ganache
.200 gr czekolady gorzkiej
.200 ml smietany kremowki
Wykonanie
Smietane przelewamy do rondelka,podgrzewamy ja ,a kiedy jest bardzo goraca ( nie moze sie zagotowac ),przelewamy do miski z pokruszona czekolada,mieszamy az sie cala rozpusci.
Lukier krolewski
.1 bialko duzego jajka
.250 gr cukru pudru
.1 lyzeczka soku z cytryny
Wykonanie
Bialka trzepiemy kuchenna galazka,kiedy sa nieco zmacone,dodajemy sok z cytryny potem powoli dodajemy cukier puder,az lukier stanie sie gesty i lsniacy.
Spod ciasta smarujemy dzemem.
Krem ganache przekladamy do rekawa cukierniczego i pokrywamy nim warstwe dzemu-wstawiamy do lodowki na 15 min.
Dalej dekorujemy juz lukrem w/g wlasnego uznania.
Zycze udanych wypiekow !
Smacznego!