Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Zbizaja sie swieta,myslimy juz dzis,co podamy na stol,co upieczemy,ugotujemy.

Ponieważ wyjezdżamy na swięta do Londynu,jutro zaprosilam kilka osób na przedwielkanocną kawe,podam wiec mazurek wielkanocny,który wypelnilam kremem "ganache" i lukrem królewskim,żeby bylo ciekawiej, pierwszą warstwę stanowi truskawkowy dżem.

Mysle ,ze bedzie wszystkim smakowal ,a jesli ktos skorzysta z tego przepisu ,to zycze powodzenia !

Zapraszam!

Zdjęcie - Mazurek wielkanocny ( ganache ,lukier ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek wielkanocny ( ganache ,lukier ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek wielkanocny ( ganache ,lukier krolewski )

Ciasto

.300 gr maki pszennej

.100 gr masla

.100 gr cukru pudru

.2 zoltka

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.aromat waniliowy

 

ponadto

.dzem truskawkowy

 

Wykonanie

Blaszke o sred. 22 cm smarujemy margaryna i pudrujemy maka.

Wszystkie skladniki wykladamy na deske,siekamy nozem potem zagniatamy ciasto,owijamy w folie i chlodzimy 1/2 godz.

Ciasto walkujemy na okragly dysk i za pomoca walka przekladamy na blaszke,odcinamy jego nadmiar a z pozostalego ciasta wyciskamy ozdobny brzeg.

Z folii aluminiowej wycinamy kolko pasujace wymiarem do dna foremki,na to wykladamy suchy groch lub fasole.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez 30 min.

Po upieczeniu studzimy,nastepnie usuwamy fasole i folie.

 

Krem ganache

.200 gr czekolady gorzkiej

.200 ml smietany kremowki

 

Wykonanie

Smietane przelewamy do rondelka,podgrzewamy ja ,a kiedy jest bardzo goraca ( nie moze sie zagotowac ),przelewamy do miski z pokruszona czekolada,mieszamy az sie cala rozpusci.

 

Lukier krolewski

.1 bialko duzego jajka

.250 gr cukru pudru

.1 lyzeczka soku z cytryny

 

Wykonanie

Bialka trzepiemy kuchenna galazka,kiedy sa nieco zmacone,dodajemy sok z cytryny potem powoli dodajemy cukier puder,az lukier stanie sie gesty i lsniacy.

 

Spod ciasta smarujemy dzemem.

Krem ganache przekladamy do rekawa cukierniczego i pokrywamy nim warstwe dzemu-wstawiamy do lodowki na 15 min.

Dalej dekorujemy juz lukrem w/g wlasnego uznania.

Zycze udanych wypiekow !

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów