Mazurek różany z białą czekoladą
Z okazji zbliżającej się Wielkanocy wyjątkowo mam dla Was przepis na nieodchudzone ciasto – a zatem z cukrem, na białej pszennej mące. Takie, jakiego nigdy u mnie na blogu nie było! Dlaczego? Dlatego, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie smakołyki. Tym bardziej, gdy prezentują się tak jak ten świąteczny mazurek różany z białą czekoladą. No jak tu go nie zjeść?
Wyjątkowy i oryginalny mazurek świąteczny
Zawsze miałam słabość do różanych deserów. Uwielbiam ich delikatny kwiatowy posmak i ten kolor! Dodajcie do tego płatki róż i nie wiadomo, czy bardziej zachwyca nas wygląd czy smak. Ten mazurek jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a gwarantuję Wam, że zrobi furorę na świąteczny stole i zasmakuje wszystkim. No i to wyjątkowa i raczej niepotwarzalna okazja, w której znajdziecie na blogu absolutnie niezdrowe ciasto ?
Ten mazurek przygotowałam na sesję wielkanocnych bab i mazurów do najnowszego numeru magazynu Kocioł, który zresztą możecie za darmo pobrać tutaj. Tym razem zdjęć nie robiłam ja, a Monika Szeffler z Przez ogródek, z którą razem stylizowałam ciasto i zdjęcie. Cała sesja jest piękna, a wszystkie baby i mazury przepyszne, także zachęcam Was mocno do pobrania Kotła!
Mazurek różany z białą czekoladą
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: 2 małe mazurki (24 x 12 cm) lub 1 większy (35 x 11 cm)
Składniki na spód:
- 175 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%
Składniki na masę:
- 3 łyżki konfitury z płatków róż
- 150 g białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 30 – 36%
- 2 łyżki soku z buraka (opcjonalnie, ale doda bardziej różowego koloru)
- 2 łyżki gęstego syropu różanego
Składniki do dekoracji:
- 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 1 łyżka suszonych płatków róży
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier, śmietanę i żółtko. Zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią. Ciasto możemy przygotować również w malakserze. Chłodzimy w lodówce 30 minut.
- Formę do mazurka wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy do wymiarów formy i przenosimy do niej, wylepiając dno oraz 1-1,5 cm rant. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 ºC, do zarumienienia. Studzimy na kratce.
- Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, dodajemy sok buraczany i syrop. Na ostudzone ciasto wykładamy konfiturę różaną na to wylewamy schłodzony mus czekoladowy. Posypujemy migdałami i płatkami róż. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!