Mazurek pomarańczowy z migdałami


- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 100g cukru
- 50g białej czekolady
- 50g płatków migdałowych
do dekoracji: kilka płatków migdałowych, sproszkowana pistacja, jagody goji
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać plastry zimnego masła, cukier i żółtko. Całość siekać drewnianą łyżką, wysypać na blat, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 2/3 i 1/3. 2/3 wykleić formę, można palcami, ciasto ciężko rozwałkować wałkiem. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Z 1/3 ciasta zrolować cienki (ok 1cm) wałek i ułożyć jako brzeg na cieście w formie. Formy nie trzeba niczym smarować, ewentualnie dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyklejoną formę schować na 10 minut do zamrażalnika, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C. Piec przez 20-25 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni. Ostudzić przed wyjęciem z formy i nałożeniem masy pomarańczowej.

