Mazurek pijana śliwka

                          Będzie tu jeszcze jakiś czas świątecznie. ;) Dziś chcę pokazać Wam nasz drugi świąteczny mazurek. Tym razem z przepisu znalezionego u Cudawianki. Pyszny kruchy spód, śliwki nasączone alkoholem oraz kajmak z czekoladą. Naprawdę wspaniale smakuje. Słodziutko, śliwkowo i czekoladowo. :)

Zdjęcie - Mazurek pijana śliwka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pijana śliwka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*160g mąki pszennej

*40g zmielonych migdałów

*4 łyżki cukru pudru

*1 żółtko

*70g zimnego masła

*szczypta soli


Składniki na nadzienie:

*200g suszonych śliwek

*odrobina wódki do namoczenia śliwek

*odrobina powideł śliwkowych 

*1 puszka (około 400g) masy kajmakowej

*50g gorzkiej czekolady 70%

*2 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść jak na kruche, można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić gotowym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Można także zrobić wyższe brzegi z resztek ciasta, przylepiając cienkie wałeczki.
Piec w 190 stopniach przez 10-12 minut. Ostudzić.
Posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. 

W rondelku umieścić masę kajmakową, połamaną czekoladę oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa zrobi jednolita. Wystudzić.
Na powidła rozłożyć pokrojone śliwk, a na to masę czekoladową. Można posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni płatkami migdałów. Wstawić do lodówki do przegryzienia się (minimum 2h).
Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Mazurek pijana śliwka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pijana śliwka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy