Mazurek pijana śliwka
Będzie tu jeszcze jakiś czas świątecznie. ;) Dziś chcę pokazać Wam nasz drugi świąteczny mazurek. Tym razem z przepisu znalezionego u Cudawianki. Pyszny kruchy spód, śliwki nasączone alkoholem oraz kajmak z czekoladą. Naprawdę wspaniale smakuje. Słodziutko, śliwkowo i czekoladowo. :)
Składniki na ciasto:
*160g mąki pszennej
*40g zmielonych migdałów
*4 łyżki cukru pudru
*1 żółtko
*70g zimnego masła
*szczypta soli
Składniki na nadzienie:
*200g suszonych śliwek
*odrobina wódki do namoczenia śliwek
*odrobina powideł śliwkowych
*1 puszka (około 400g) masy kajmakowej
*50g gorzkiej czekolady 70%
*2 łyżki mleka
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść jak na kruche, można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić gotowym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Można także zrobić wyższe brzegi z resztek ciasta, przylepiając cienkie wałeczki.
Piec w 190 stopniach przez 10-12 minut. Ostudzić.
Posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych.
W rondelku umieścić masę kajmakową, połamaną czekoladę oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa zrobi jednolita. Wystudzić.
Na powidła rozłożyć pokrojone śliwk, a na to masę czekoladową. Można posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni płatkami migdałów. Wstawić do lodówki do przegryzienia się (minimum 2h).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)