MAZUREK MARYSI

Mazurek na kruchym spodzie, z kajmakowa masą i udekorowany różnymi bakaliami to w naszym domu najważniejsze ciasto wielkanocne. Nie było chyba roku w którym by go zabrakło. Zazwyczaj piekłam kilka mazurków z podwójnej porcji ciasta - w tym roku poprzestaliśmy na jednym. Trochę zmodyfikowałam tegoroczny przepis na samo ciasto, dodając do niego zmielonych migdałów - wyszło bardzo fajne.
Ja upiekłam spód - reszta to już profesjonalna robota mojej córki...

Zdjęcie - MAZUREK MARYSI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru
  • kostka schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
Masło pokroić w drobną kostkę, do śmietany dodać proszek do pieczenia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Z ciasta uformować jednego większego lub dwa mniejsze mazurki. Mogą być zwykłe prostokątne lub kwadratowe, bardzo fajnie wyglądają w kształcie dużego jaja. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
Piec w temperaturze 180 stopni do ładnego zarumienienia.
KAJMAK:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/4 kostki masła
  • lub puszka gotowej masy kajmakowej
Zamkniętą puszkę należy gotować przez 2 godziny (puszka musi być przykryta wodą), po ostudzeniu należy masę utrzeć dokładnie z masłem. Ja w tym roku poszłam na łatwiznę i wykorzystaliśmy gotowa masę - była równie dobra.
Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki:
  • CYTRYNOWY - skórka z cytryny z sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku)
  • ORZECHOWY - uprażone na patelni rozdrobnione orzechy
  • MIGDAŁOWY - uprażone na patelni rozdrobnione migdały
  • CZEKOLADOWY - starta gorzka czekolada
  • KOKOSOWY - wiórki kokosowe
smaki można wymyślać...
Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy tym co mamy - ja jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju bakalii i suszonych owoców - unikamy do przystrajania mazurków krzyczących kolorami cukiereczków.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy