MAZUREK MARYSI
Mazurek na kruchym spodzie, z kajmakowa masą i udekorowany różnymi bakaliami to w naszym domu najważniejsze ciasto wielkanocne. Nie było chyba roku w którym by go zabrakło. Zazwyczaj piekłam kilka mazurków z podwójnej porcji ciasta - w tym roku poprzestaliśmy na jednym. Trochę zmodyfikowałam tegoroczny przepis na samo ciasto, dodając do niego zmielonych migdałów - wyszło bardzo fajne.
Ja upiekłam spód - reszta to już profesjonalna robota mojej córki...
foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Z ciasta uformować jednego większego lub dwa mniejsze mazurki. Mogą być zwykłe prostokątne lub kwadratowe, bardzo fajnie wyglądają w kształcie dużego jaja. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
Piec w temperaturze 180 stopni do ładnego zarumienienia.
KAJMAK:
Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki:
Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy tym co mamy - ja jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju bakalii i suszonych owoców - unikamy do przystrajania mazurków krzyczących kolorami cukiereczków.
Ja upiekłam spód - reszta to już profesjonalna robota mojej córki...
foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 30 dkg mąki
- 5 dkg cukru pudru
- kostka schłodzonego masła
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z cytryny
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Z ciasta uformować jednego większego lub dwa mniejsze mazurki. Mogą być zwykłe prostokątne lub kwadratowe, bardzo fajnie wyglądają w kształcie dużego jaja. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
Piec w temperaturze 180 stopni do ładnego zarumienienia.
KAJMAK:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1/4 kostki masła
- lub puszka gotowej masy kajmakowej
Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki:
- CYTRYNOWY - skórka z cytryny z sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku)
- ORZECHOWY - uprażone na patelni rozdrobnione orzechy
- MIGDAŁOWY - uprażone na patelni rozdrobnione migdały
- CZEKOLADOWY - starta gorzka czekolada
- KOKOSOWY - wiórki kokosowe
Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy tym co mamy - ja jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju bakalii i suszonych owoców - unikamy do przystrajania mazurków krzyczących kolorami cukiereczków.