Mazurek cygański - bakaliowy
Mazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny.
Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający się dosłownie w ustach. Góra mazurka to najlepsze bakalie zatopione w zapieczonym koglu-moglu. Po prostu delicje!
Składniki na spód:
200 g mąki krupczatki
125 g masła
65 g cukru pudru/ksylitolu
2 ugotowane żółtka
Składniki na nałożenie:
60 g rodzynek
60 g migdałów
60 g daktyli
60 g fig
60 g smażonej skórki pomarańczowej
60 g cukru pudru/ksylitolu
40 g mąki
2 jajka
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.
- Ciasto rozwałkować, następnie wylepić nim blaszkę, wysmarowaną uprzednio masłem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200`C przez 15 minut
- figi, rodzynki opłukać i osuszyć. Z daktyli usunąć pestki. Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie bakalie posiekać razem ze skórką pomarańczową
- żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, oprószyć mąką, dodać żółtka, bakalie oraz sok z cytryny i wymieszać
- masę nałożyć na podpieczony, kruchy spód i piec następne 20 minut w temperaturze 180`C
SMACZNEGO !