Mazurek Bounty

Zdjęcie - Mazurek Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ależ ja się stęskniłam za gotowaniem przez te trzy tygodnie urlopu! Po powrocie do domu zmierzyłam się z mini jetlagiem, trochę odpoczęłam po podróży i szybko zabrałam się za spisywanie pomysłów na wiosenne przepisy. Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, a jakoś tak się złożyło, że co roku dzielę się z Wami chociaż jednym przepisem.

Oto lista mazurkowych pomysłów:
Mazurek Dacquoise
Mazurek z mango curd i bezą
Mini mazurki z solonym karmelem i bananem
Mazurek różany z białą czekoladą
Mazurek z domowym kajmakiem

W Indonezji spędziłam trzy dni na wyspie Gili Meno, gdzie nie funkcjonuje ruch motoryzacyjny, a na jedzenie w knajpach czeka się minimum godzinę. Podobno kręcono tam rajską reklamę Bounty! Tak się składa, że przywiozłam ze sobą prażone wiórki kokosowe, zatem wybór był oczywisty. W tym roku na świątecznym stole królować będzie mazurek Bounty :)

Zdjęcie - Mazurek Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mazurek Bounty
Kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Kokosowe:
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g masła
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 15 g cukru pudru
  • łyżka śmietankówki/malibu/rumu/wódki ananasowej
Czekolada:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • prażone wiórki kokosowe

  1. Do misy lub na stolnice wsypujemy mąki, cukier puder, sól. Dodajemy żółtko, posiekane zimne masło i łyżkę wody. Całość zagniatamy krótko, jedynie do połączenia składników w kulę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W rondelku gotujemy kremówkę z masłem. Wrzucamy połamaną białą czekoladę do bulgoczącej się masy i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy do masy cukier puder z wiórkami kokosowymi i alkoholem, energicznie mieszamy. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy w dowolny kształt, ja wybrałam długi prostokąt. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, najlepiej do momentu, aż będzie delikatnie rumiane.
  5. Upieczony spód studzimy na kuchennej kratce. Następnie wykładamy na niego kokosową masę smarując na całej powierzchni.
  6. W miseczce nad gotującą się wodą umieszczamy kostki czekolady z masłem. Mieszamy.
  7. Roztopioną czekoladę wylewamy na masę kokosową i wyrównujemy. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Mazurek przed podaniem schładzamy w lodówce.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kokosowy z białą czekoladą
3

Mazurek kokosowy z białą czeko…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szafranowa babka wielkanocna
1

Szafranowa babka wielkanocna

figmara figmara
figowe smaki

Babeczki owieczki
2

Babeczki owieczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik wielkanocny
1

Sernik wielkanocny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Murzin
1

Murzin

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu