Maślankowy chleb na zakwasie
Bardzo przyjemny chlebek maślankowy z mąki pszennej chlebowej, na zakwasie żytnim. Chleb bez dodatku drożdży, więc czas wyrastania, to około 3 – 5 godzin, w zależności od mocy zakwasu. Do ciasta, można dodać garść ulubionych nasion lub przypraw. Smacznego ?
Składniki na chleb maślankowy na zakwasie / foremka 14 x 28 cm- 250 g aktywnego zakwasu żytniego ( dokarmianego 8 – 12 godzin wcześniej )
- około 500 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g maślanki w temp. pokojowej
- około 30 g letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- około 14 g soli
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich lub inne ulubione
1.Do misy, wsyp przesianą mąkę i sól, dodaj zakwas, maślankę, zioła i miód. Całość wyrabiaj za pomocą haka, dolewając wodę. Czas wyrabiania około 10 minut. Ciasto powinno być niezbyt twarde, elastyczne.
2. Z ciasta uformuj kulę, misę przykryj folią spożywczą. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Po tym czasie, ponownie krótko wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto, przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
4. Ciasto z foremką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na kilka godzin do wyrastania ( u mnie około 5 godzin ).
5. Piekarnik nastaw na 220 stopni. Przed wsadzeniem chleba, dokładnie spryskaj wnętrze piekarnika wodą. Chlebek można naciąć ostrym nożykiem. Chlebek pieczemy, początkowo 10 minut w temp. 220 stopni, a następnie około 40 minut w temp 180 stopni.
Gotowy chlebek odstaw do przestudzenia.
Uwagi – chlebek zamiast do foremki, można przełożyć do koszyczka do wyrastania ( punkt 3 i 4 ) i odstawić do wyrastania, a następnie upiec na blaszce lub na kamieniu do pieczenia chleba.