Maślane bułeczki z malinami
Lato w pełni, dlatego trzeba się cieszyć sezonowymi produktami, póki są. Zazwyczaj do chleba dodaję warzywa, chociaż zdarza mi się eksperymentować też z owocami. Tym razem padło na koszyczek z soczystymi, słodko-kwaśnymi malinami.
Każdy kto lubi delikatne, maślane bułeczki, a do tego maliny, powinien docenić ten przepis. Maliny pojawiły się nie tylko w cieście, ale także w środku każdej bułeczki, kryjąc za sobą słodką tajemnicę. Wyobraźcie sobie domową bułeczkę z malinowym nadzieniem w środku
Maślane bułeczki z malinami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 1 godzina 45 minut Porcje: 12 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 280-300 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży instant
- 80 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 100-150 g malin
- żółtko + łyżeczka mleka
- Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku topimy masło, w drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie.
- Do mąki dodajemy cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewamy powoli na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dorzucamy garść malin, które w trakcie zagniatania rozgniotą się i zabarwią ciasto na różowo. Ciasto po 6 minutach powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdego „placka” kładziemy ok. 3 maliny (można dodać szczyptę cukru), brzegi ciasta zlepiamy ku środkowi (jak pyzę). Zlepieniem ku dołowi, kładziemy uformowane bułeczki na blasze.
- Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
- Rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka smarujemy wierzch bułeczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.