Maślane bułeczki z malinami

Maślane bułeczki z malinami

Zdjęcie - Maślane bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato w pełni, dlatego trzeba się cieszyć sezonowymi produktami, póki są. Zazwyczaj do chleba dodaję warzywa, chociaż zdarza mi się eksperymentować też z owocami. Tym razem padło na koszyczek z soczystymi, słodko-kwaśnymi malinami.

Każdy kto lubi delikatne, maślane bułeczki, a do tego maliny, powinien docenić ten przepis. Maliny pojawiły się nie tylko w cieście, ale także w środku każdej bułeczki, kryjąc za sobą słodką tajemnicę. Wyobraźcie sobie domową bułeczkę z malinowym nadzieniem w środku :)

Zdjęcie - Maślane bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane bułeczki z malinami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 1 godzina 45 minut

Porcje: 12

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 280-300 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 100-150 g malin
  • żółtko + łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku topimy masło, w drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  2. Do mąki dodajemy cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewamy powoli na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dorzucamy garść malin, które w trakcie zagniatania rozgniotą się i zabarwią ciasto na różowo. Ciasto po 6 minutach powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdego „placka” kładziemy ok. 3 maliny (można dodać szczyptę cukru), brzegi ciasta zlepiamy ku środkowi (jak pyzę). Zlepieniem ku dołowi, kładziemy uformowane bułeczki na blasze.
  4. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
  5. Rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka smarujemy wierzch bułeczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.

3.1.09

Kategorie przepisów