Marynowany dorsz słodko-kwaśny

Marynowany dorsz słodko-kwaśny
Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowany dorsz słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetu z dorsza
  • 400 g pomidorów
  • 320 g kolorowej papryki
  • 300 ml wody
  • 180 g cebuli
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 50 g miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście jarmużu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • 3 liski laurowe
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki (do podania)
Przygotowanie

Posiekaj pomidory i czosnek, paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Liście jarmużu pozbaw grubych nerwów.


Na połowie oleju Kujawskiego 3 ziarna zeszklij cebulę wymieszaną z kolendrą i curry. Dodaj paprykę i łyżkę octu, smaż przez 5 min. Dorzuć pomidory, jarmuż porwany na kawałki, czosnek, liście laurowe i cynamon. Podsmaż przez kolejne 5 min. Dodaj ocet, miód, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz. Całość smaż jeszcze przez 5 min.


W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.

Jajko rozmąć z dodatkiem soli i pieprzu. Ryby podziel na 4 kawałki, każdy obtocz w mące i w jajku, smaż na reszcie oleju przez 3 minuty z każdej strony.


Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż warzywa i zalej wodą. Piecz przez 10 min. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.


Przygotowując marynowaną rybę warto sięgnąć po olej Kujawski 3 ziarna - idealny olej do smażenia i pieczenia, który wzmacnia smak potrawy. Nuty lniane są znakomitym uzupełnieniem świątecznego dania.



Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów