Marynowane grzybki
Chcecie pograć w nietypowego berka? Wystarczy odkręcić słoik z marynowanymi grzybkami. Jak uda wam się złapać za pierwszym razem, to będzie sukces. Prawdziwe schody zaczynają się, gdy taki grzybek powędruje na talerz. O tutaj mamy prawdziwe wygibasy. Mój widelec rozgrzany do czerwoności, grzyb śmieje się do rozpuku. Gonitwa trwa. Maaaaammmmm! Złapałam!
Marynowane grzybki
Grzyby typu: podgrzybki, maślaki
proporcja składników na zalewę:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
5 szt. listka laurowego
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka soli
Grzyby obrać, obciąć ogonki, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić przez sitko.
Z podanych składników zrobić zalewę. Ugotowane grzyby wrzucić do gara z zalewą i podgotować na małym ogniu około 5 minut.
Przygotować słoiki. Wkładać grzyby do 3/4 objętości słoika. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Zakręcić słoiki. Włożyć do gara, zalać wodą na wysokość nakrętek. Pasteryzować 20 minut.