Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Chcecie pograć w nietypowego berka? Wystarczy odkręcić słoik z marynowanymi grzybkami. Jak uda wam się złapać za pierwszym razem, to będzie sukces. Prawdziwe schody zaczynają się, gdy taki grzybek powędruje na talerz. O tutaj mamy prawdziwe wygibasy. Mój widelec rozgrzany do czerwoności, grzyb śmieje się do rozpuku. Gonitwa trwa. Maaaaammmmm! Złapałam!

Marynowane grzybki

Grzyby typu: podgrzybki, maślaki

proporcja składników na zalewę:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego

5 szt. listka laurowego

1 łyżka ziela angielskiego

1 łyżka soli

Grzyby obrać, obciąć ogonki, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić przez sitko.

Z podanych składników zrobić zalewę. Ugotowane grzyby wrzucić do gara z zalewą i podgotować na małym ogniu około 5 minut.

Przygotować słoiki. Wkładać grzyby do 3/4 objętości słoika. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Zakręcić słoiki. Włożyć do gara, zalać wodą na wysokość nakrętek. Pasteryzować 20 minut.

 

Kategorie przepisów