Marhapörkölt – wegierski gulasz wołowy
Bardzo lubię jeźdźcie na Węgry. Z każdej wizyty przywożę kiełbasę paprykową, świeżą paprykę, paprykę w proszku, pastę paprykową, marynowane, faszerowane papryki no i oczywiście wino. Pörkölt znaczy gulasz, jest on często podawany na płaskim talerzu z kluskami, kaszą, makaronem. Gulasz kolor zawdzięcza dużej zawartości papryki w proszku, czasem dodawany jest też pomidor
Wspólne gotowanie gulaszu z :
Składniki:
- 800 g pręgi wołowej, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 zielone papryki zielone (takie, jak na zdjęciach)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty
- 350 ml wody
Gulasz wieprzowo - drobiowy na winie
Meksykański gulasz z klopsikami