Margarynioki

Margarynioki

Zdjęcie - Margarynioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś razem z Anitką przedstawiamy Wam naszą wspólną propozycję do akcji Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl. To pyszne, śląskie ciastka z serowym farszem - margarynioki. Wszystkim bardzo smakowały, rozeszły się w ekspresowym tempie, wiem, że u Anitki także ;) Ciekawe, pachnące, pyszne. Cukrowa skorupka na wierzchu jest fajnie chrupiąca, całość ma smak na medal, po prostu. Polecam serdecznie!:)

Przepis z programu Remigiusza Rączki, który Atinka znalazła w Galerii Potraw.

Zdjęcie - Margarynioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Margarynioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*500g mąki pszennej

*250g margaryny

*50g świeżych drożdży

*duża szczypta soli

*2 jajka

*3 łyżki cukru

*1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrobić. Porobić w cieście palcem dziury. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką, odstawić i zająć się przygotowaniem farszu.

Składniki na farsz:

*750g tłustego lub półtłustego twarogu

*1 jajko

*3/4 szklanki cukru

*1 cukier waniliowy

*skórka otarta z 1 cytryny

*można dodać rodzynki

Dodatkowo do maczania:

*1 jajko

*miseczka cukru

Twaróg musi być bardzo dobrze odciśnięty. Ja użyłam wiaderkowego, więc nie miałam tego problemu. Przecisnąć twaróg przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce, dodać resztę składników, wymieszać.

Ciasto jest gotowe, gdy wypełnią sie w nim dziury. Należy je rozwałkować, wyrównać nożem brzegi i wykrawać kwadraty 10x10 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżkę nadzienia serowego, zlepiać łącząc przeciwległe rogi kwadratów w środku, w ten sposób by powstała koperta. Maczać górę każdego ciastka w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!:)

Zdjęcie - Margarynioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Margarynioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów