Margarynioki
Dziś razem z Anitką przedstawiamy Wam naszą wspólną propozycję do akcji Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl. To pyszne, śląskie ciastka z serowym farszem - margarynioki. Wszystkim bardzo smakowały, rozeszły się w ekspresowym tempie, wiem, że u Anitki także ;) Ciekawe, pachnące, pyszne. Cukrowa skorupka na wierzchu jest fajnie chrupiąca, całość ma smak na medal, po prostu. Polecam serdecznie!:)
Przepis z programu Remigiusza Rączki, który Atinka znalazła w Galerii Potraw.
Składniki na ciasto:
*500g mąki pszennej
*250g margaryny
*50g świeżych drożdży
*duża szczypta soli
*2 jajka
*3 łyżki cukru
*1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrobić. Porobić w cieście palcem dziury. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką, odstawić i zająć się przygotowaniem farszu.
Składniki na farsz:
*750g tłustego lub półtłustego twarogu
*1 jajko
*3/4 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*skórka otarta z 1 cytryny
*można dodać rodzynki
Dodatkowo do maczania:
*1 jajko
*miseczka cukru
Twaróg musi być bardzo dobrze odciśnięty. Ja użyłam wiaderkowego, więc nie miałam tego problemu. Przecisnąć twaróg przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce, dodać resztę składników, wymieszać.
Ciasto jest gotowe, gdy wypełnią sie w nim dziury. Należy je rozwałkować, wyrównać nożem brzegi i wykrawać kwadraty 10x10 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżkę nadzienia serowego, zlepiać łącząc przeciwległe rogi kwadratów w środku, w ten sposób by powstała koperta. Maczać górę każdego ciastka w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!:)