Marchewka z groszkiem
Pewnie każda gospodyni przygotowuje to danie na swój sposób… Nawet w moim rodzinnym domu Mama robi ją inaczej niż ja (bardziej „płynną” i raczej twardszą).
Dziś przepis na taką marchewkę, którą właśnie przygotowuję najczęściej i która najbardziej mi smakuje.
Tak przygotowana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do ryby czy mielonych kotlecików.
- około 600 g marchewki
- 1/3 szkl. mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
Obraną, umytą marchewkę kroimy w kostkę.
Marchewkę umieszczamy w garnku, dodajemy sól oraz cukier, a następnie podlewamy wodą (powinna ona sięgać mniej więcej do połowy marchewki).
Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka-kilkanaście minut.
Do półmiękkiej marchewki dodajemy mrożony groszek (jeśli dodajemy groszek konserwowy można zrobić to dopiero po dodaniu zasmażki).
Masło rozpuszczamy w niedużym rondelku. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy przygotowaną zasmażkę do marchewki. Mieszamy.
Gotujemy jeszcze 1-2 minutki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Polecam również przepis na Ekspresowe wafle ze śmietanową masą z masłem orzechowym i orzeszkami