Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smak tej arcyprostej jarzynki do obiadu nie może się znudzić. Tyle nowych przepisów, zaskakujacych kombinacji smakowych, a do marchewki z groszkiem wracam z sentymentem. Lekkostrawna i niskokaloryczna marchewka (100 g to około 30 kcal) jest nie tylko smaczna, ale bardzo pożywna. Posiada wiele właściwości leczniczych ( więcej o marchewce tutaj ). Przyrządzając marchewke na ciepło trzeba pamiętać, by dodać do niej jakikolwiek tłuszcz, gdyż właśnie rozpuszczony w tłuszczu karoten zamienia się w witaminę A. Marchwi nie należy rozgotować, powinna pozostać chrupiąca. Jeśli tylko nie zatopisz marchewki z groszkiem w klajstrowatym sosie na pewno będzie smakowitą jarzynką. Zielony groszek to równiez bogactwo mikroelementów. Zapraszam na super zdrową, niesłusznie zapomnianą jarzynkę.
Składniki:
500-600 g marchewki
200-250 g mrożonego groszku
200 - 250 ml bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego lub maggi
1 płaska łyżka mąki krupczatki
sól
koperek
Wykonanie:
- marchewke obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać zielony groszek i gotować następne około 5 minut
- mąkę rozmieszać z małą ilością zimnej wody i połączyć z marchewką. Mieszając doprowadzić do wrzenia i pogotować razem kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym, solą, dodać koperek. Podawać z ulubionymi dodatkami