Mały torcik pistacjowy

Mały torcik pistacjowy

Często pytacie o przepis na mały tort, taki na osiem porcji. Dzisiaj upiekłam taki właśnie torcik pistacjowy, biszkopt delikatny jak chmurka i masa z masłem pistacjowym. Tort bardzo smaczny, dla przełamania słodyczy, zrobiłam poncz z sokiem cytryny. Masło pistacjowe sprawia, że tort ma ciekawy, nietypowy smak.

Masło i pasta pistacjowa, to produkt bardzo popularny w Grecji, czy we Włoszech. Przetwory z pistacji, kupisz również w sklepach internetowych z oryginalnymi włoskimi produktami. Z czystym sercem, mogę polecić stronę SchroniskoBukowina.pl, zamówisz tam lokalne produkty najwyższej jakości, oraz produkty importowane bezpośrednio od włoskich producentów. SchroniskoBukowina, to sklep stacjonarny, internetowy, hurtownia produktów włoskich, oraz znakomita restauracja w sercu Bukowiny Tatrzańskiej 🙂

Zdjęcie - Mały torcik pistacjowy - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na mały torcik pistacjowy / tortownica średnica 20 cm. Składniki na biszkopt
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 mniejsze jajka ( 3 duże )
Nasączenie
  • 1/2 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijam na średnich obrotach na pianę, dodaję cukier i ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.

Na dno tortownicy o średnicy 20 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami. Boki tortownicy, smaruję tłuszczem. Masę ostrożnie przelewam do tortownicy, szpatułką wyrównuję powierzchnię. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Wierzch biszkoptu, powinien się wyraźnie zarumienić. Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty.

Biszkoptowe blaty, delikatnie nasączam naparem herbaty z cytryną.

Masa pistacjowa z mascarpone
  • 200 g schłodzonego serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 2 pełne łyżki masła pistacjowego 

Dodatkowo – garść orzechów pistacjowych na wierzch tortu.

Mascarpone i kremówkę, miksuję na większych obrotach, do czasu, kiedy masa zwiększy objętość. Masło pistacjowe mieszam po otwarciu słoiczka, dodaję dwie pełne łyżki do masy, całość delikatnie mieszam. Opcjonalnie, można dodać śmietan- fix.

Biszkoptowe blaty, przekładam połową masy. Drugą połowę, daję na wierzch tortu. Orzechy drobno siekam i rozkładam w dowolny sposób. Tort przechowuję w lodówce, masa ładnie się stabilizuje po mocnym schłodzeniu 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Mały torcik pistacjowy - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów