Maliny i rabarbar pod kruszonką
Maliny i rabarbar. Połączenie nietypowe, przynajmniej dla mnie. Z waniliową kruszonką z otrębami tworzą jednak przepyszną całość. Ten deser smakuje świetnie z lodami. Szczerze go polecam na ten letni czas!
Maliny i rabarbar pod kruszonką
/5 porcji (średnie naczynie żaroodporne)/
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów żytnich
100g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki wody
owoce:
400g rabarbaru
1 szklanka malin
2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki (1 cm).
Do miski wsypać mąkę, dodać otręby, cukier trzcinowy i waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę. Jeżeli ciasto jest za suche, dodać wodę. Wstawić do lodówki.
Od wcześniej przygotowanego rabarbaru odlać powstały sok. Następnie wymieszać warzywo z malinami.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć owoce. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut (do zapieczenia się kruszonki i rozpadu owoców). Upieczony deser wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby owoce lekko zgęstniały. Świetnie smakuje z waniliowymi lodami :) Smacznego!