Malinowe pancakes
Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.
Składniki:
180 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżka cukru pudru
200 ml maślanki lub kefiru
2 jaja L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
100 ml przecieru malinowego
150-200 g mrożonych malin
+ sok z cytryny+ cukier
Wykonanie:
- makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
- białka ubić na sztywną pianę
- około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka
- wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek
- nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
- podawać z musem malinowym