Malinowe marzenie
Po przerwie, urlopie i odpoczynku od gotowania przyszedł czas na coś słodkiego. Pyszny sernik na zimno z malinowym purée. Bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny. Polecam!
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.
Masa serowa:
500 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub niesłodzonego homogenizowanego
40 g fruktozy
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżka żelatyny rozpuszczona w 50-70 ml wody
Zmiksować wszystko razem.
Masa malinowa:
250 g malin
galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody
ew. fruktoza - jeśli maliny są kwaśne
Połowę masy serowej wylać do tortownicy, włożyć do lodówki albo na kilka minut do zamrażarki, aby się ścięła. Wylać na nią połowę masy malinowej, znowu schłodzić, czynności powtórzyć. Cały sernik należy schładzać kilka godzin. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ale według mnie i bez dekoracji jest piękny.
Smacznego!
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.
Masa serowa:
500 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub niesłodzonego homogenizowanego
40 g fruktozy
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżka żelatyny rozpuszczona w 50-70 ml wody
Zmiksować wszystko razem.
Masa malinowa:
250 g malin
galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody
ew. fruktoza - jeśli maliny są kwaśne
Połowę masy serowej wylać do tortownicy, włożyć do lodówki albo na kilka minut do zamrażarki, aby się ścięła. Wylać na nią połowę masy malinowej, znowu schłodzić, czynności powtórzyć. Cały sernik należy schładzać kilka godzin. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ale według mnie i bez dekoracji jest piękny.
Smacznego!