Malinowa galaretka z prosecco

Malinowa galaretka z prosecco

Ten deser to wspomnienie upalnego lata, niezbyt słodki w wersji absolutnie dla pełnoletnich miłośników słodyczy.

Zdjęcie - Malinowa galaretka z prosecco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć w tym przypadku nazwa „słodycze” nie do końca jest na miejscu. Wszak do jego zrobienie użyłam wytrawnego, musującego prosecco, a jako dodatku lekko przecież kwaskowatych malin.

Zdjęcie - Malinowa galaretka z prosecco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To doskonałe połączenie typowo wakacyjnych smaków, w sam raz aby uczcić ostatnie już pewnie w tym roku ciepłe promienie wrześniowego słońca.

Zdjęcie - Malinowa galaretka z prosecco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3 nieduże porcje.

Zdjęcie - Malinowa galaretka z prosecco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Malinowa galaretka z prosecco

Agata, 12 września 2014

Zdjęcie - Malinowa galaretka z prosecco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Żelatynę namocz przez kilka minut w zimnej wodzie.

Odlej 1/4 szklanki prosecco i podgrzej z cukrem. Do ciepłego płynu dodaj odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wlej resztę alkoholu, połącz.

Owoce przełóż do małych naczynek, zalej mieszanką prosecco, odstaw do lodówki, do stężenia, na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone.

Kategorie przepisów