Malinowa galaretka z prosecco
Ten deser to wspomnienie upalnego lata, niezbyt słodki w wersji absolutnie dla pełnoletnich miłośników słodyczy.
Choć w tym przypadku nazwa „słodycze” nie do końca jest na miejscu. Wszak do jego zrobienie użyłam wytrawnego, musującego prosecco, a jako dodatku lekko przecież kwaskowatych malin.
To doskonałe połączenie typowo wakacyjnych smaków, w sam raz aby uczcić ostatnie już pewnie w tym roku ciepłe promienie wrześniowego słońca.
Proporcje na 3 nieduże porcje.
Malinowa galaretka z prosecco SkładnikiSposób przygotowania
Żelatynę namocz przez kilka minut w zimnej wodzie.
Odlej 1/4 szklanki prosecco i podgrzej z cukrem. Do ciepłego płynu dodaj odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wlej resztę alkoholu, połącz.
Owoce przełóż do małych naczynek, zalej mieszanką prosecco, odstaw do lodówki, do stężenia, na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone.