Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem
Dzień dobry :-) Dziś zapraszam po przepis na pyszną rybkę. Makrela pieczona w piekarniku z kolendrą i czosnkiem. Wyszła pyszna, ogólnie ja bardzo makrelę lubię, a dobrze przyprawiona i upieczona jest rewelacyjna. Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 sztuki:
- 4 makrele
- 70 g masła
- świeża kolendra
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Makrele myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy z obu stron.
2. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego świeżą posiekaną kolendrę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły.
3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i ja dała folię aluminiową.
4. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)