Makowe rozetki
„Pyszne, niezwykle kruche ciasteczka. Bez problemu się je wyciska używając maszynki. Jeśli ktoś nie ma, można to zrobić za pomocą szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ”
Makowe rozetki
Składniki na ok. 40szt.
Ciasto:
150g mąki
150g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
40g gotowego mielonego maku
Dekoracja:
1 opakowanie deserowej polewy czekoladowej Dr Oetkera
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaj mąkę i zmielony mak. Uformuj z ciasta gruby wałek i włóż na noc do lodówki.
Rano przy użyciu maszynki z wzorem w kształcie rozetek wyciskaj ciasteczka na blachę. Piecz około 12 minut w temp. 180°C. Wystudź.
Wyjmij polewę z opakowania. Włóż do rondelka i roztop w kąpieli wodnej. Zanurzaj spody ciasteczek w płynnej polewie i odkładaj na arkusz foli aluminiowej. Ja nadziewałam ciasteczka na wykałaczkę i maczałam w polewie, ale trzeba to robić gdy ciasteczka są jeszcze lekko ciepłe, w przeciwnym razie będą po nakłuciu pękały. Na środku każdego kwiatka zrób kleks z polewy czekoladowej. Zostaw do zastygnięcia.