Makowe rozetki

Makowe rozetki


Zdjęcie - Makowe rozetki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Pyszne, niezwykle kruche ciasteczka. Bez problemu się je wyciska używając maszynki. Jeśli ktoś nie ma, można to zrobić za pomocą szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ”
Zdjęcie - Makowe rozetki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Makowe rozetki
Składniki na ok. 40szt.

Ciasto:
150g mąki
150g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
40g gotowego mielonego maku

Dekoracja:
1 opakowanie deserowej polewy czekoladowej Dr Oetkera

Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaj mąkę i zmielony mak. Uformuj z ciasta gruby wałek i włóż na noc do lodówki.

Rano przy użyciu maszynki z wzorem w kształcie rozetek wyciskaj ciasteczka na blachę. Piecz około 12 minut w temp. 180°C. Wystudź.

Wyjmij polewę z opakowania. Włóż do rondelka i roztop w kąpieli wodnej. Zanurzaj spody ciasteczek w płynnej polewie i odkładaj na arkusz foli aluminiowej. Ja nadziewałam ciasteczka na wykałaczkę i maczałam w polewie, ale trzeba to robić gdy ciasteczka są jeszcze lekko ciepłe, w przeciwnym razie będą po nakłuciu pękały.
Na środku każdego kwiatka zrób kleks z polewy czekoladowej. Zostaw do zastygnięcia.


Kategorie przepisów