Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakersami
Zdjęcie - Makiełki z cytrynowymi krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makiełki z cytrynowymi krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makiełki z cytrynowymi krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makiełki z cytrynowymi krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makiełki z cytrynowymi krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mielonego maku
  • ok. 200 g mieszanych bakalii – orzechów, suszonych owoców, skórki pomarańczowej
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 120 ml miodu
  • 60 ml wody
  • 20 g cukru pudru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, wodę oraz 60 ml oleju Kujawski. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i tniemy na dowolnej wielkości krakersy.

Pieczemy w temp. 180ºC około 10 minut lub na złoty kolor.Mak przesmażamy na 60 ml oleju z miodem i bakaliami. Studzimy. Mieszamy ze śmietanką.

W salaterce układamy warstwami po części maku z bakaliami i krakersy, lekko dociskając.

Kończymy warstwą maku i dekorujemy krakersami.



Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: 45 minut 

Kategorie przepisów