Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 150 g świeżego szpinaku
- 75 g cebuli
- 50 g dowolnych orzechów np. nerkowca
- 30 g sera parmezan lub grana padano
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku “al dente”, czyli tak, aby pozostał sprężysty (nie powinien być zbyt miękki). Odlej 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron do szklanki i odstaw.
Krok 2
Połowę szpinaku zblenduj z serem, orzechami i czosnkiem. Dolej wodę, w której gotował się makaron w takiej ilości, by całość uzyskała konsystencję gęstego sosu.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 30 ml oleju Vita i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor.
Dodaj ugotowany makaron, szpinakowy sos oraz liście szpinaku. Podgrzej całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe