Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem
Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 75 g cebuli
  • 50 g dowolnych orzechów np. nerkowca
  • 30 g sera parmezan lub grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku “al dente”, czyli tak, aby pozostał sprężysty (nie powinien być zbyt miękki). Odlej 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron do szklanki i odstaw.

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Połowę szpinaku zblenduj z serem, orzechami i czosnkiem. Dolej wodę, w której gotował się makaron w takiej ilości, by całość uzyskała konsystencję gęstego sosu.

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Na patelni rozgrzej 30 ml oleju Vita i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor.

Dodaj ugotowany makaron, szpinakowy sos oraz liście szpinaku. Podgrzej całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów