Makaron z warzywami i kiełbasą
Nowy tydzień zaczynam makaronem z warzywami i kiełbasą, nie ma co się przemęczać od poniedziałku, ale coś pysznego musi być :) W sklepach i ogródkach pojawia się coraz więcej warzyw, które aż chce się jeść. Ja też nie mogę im się oprzeć i staram się je przemycać gdzie się da. W tym daniu nie jest to trudne, bo wiele warzyw będzie do niego pasowało, a gdy już się wymieszają tworzą bardzo smakowity, kolorowy talerz :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g makaronu żytniego
- 1 brokuł
- 4 kiełbaski typu śląska
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średnia cukinia
- sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona
- natka pietruszki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Kiełbaski pokroić w półplasterki i smażyć na złoto na odrobinie oleju. Gdy zaczną się rumienić dorzucić do nich obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Obie papryki oczyścić i pokroić w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucić je na patelnię. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i nieobraną cukinię. Wszystko doprawić i znów smażyć przez kilka minut. Na koniec wmieszać ugotowany brokuł. Podawać na ciepło z makaronem i posypane posiekaną natką pietruszki.