Makaron z tuńczykiem i curry
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem przyprawy curry, to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. W zasadzie sos przygotowuje się równolegle z gotowaniem makaronu.
Makaron muśnięty sosem, z tartym parmezanem i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi, posypany dużą ilością posiekanej natki pietruszki, to proste, a jednocześnie zaskakujące danie.
4 porcje. 1 porcja około 525 kcal – liczone na podstawie konkretnych, wykorzystanych przeze mnie, produktów
- 300 g tagliatelle
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 200g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- tarty parmezan
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka klarowanego masła lub 1 łyżka oleju
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy tuńczyka. Składniki oprószamy solą, pieprzem oraz curry. Smażymy przez około 2 minutki. Następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy przez chwilę, aż do lekkiego odparowania/zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe.
Odcedzony makaron dodajemy do sosu lub mieszamy z sosem bezpośrednio na talerzu.
Podajemy oprószone tartym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami