Makaron z tuńczykiem i curry

Makaron z tuńczykiem i curry

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem przyprawy curry, to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. W zasadzie sos przygotowuje się równolegle z gotowaniem makaronu.

Makaron muśnięty sosem, z tartym parmezanem i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi, posypany dużą ilością posiekanej natki pietruszki, to proste, a jednocześnie zaskakujące danie.

4 porcje. 1 porcja około 525 kcal – liczone na podstawie konkretnych, wykorzystanych przeze mnie, produktów

  • 300 g tagliatelle
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 200g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tarty parmezan
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka klarowanego masła lub 1 łyżka oleju

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy tuńczyka. Składniki oprószamy solą, pieprzem oraz curry. Smażymy przez około 2 minutki. Następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy przez chwilę, aż do lekkiego odparowania/zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe.

Odcedzony makaron dodajemy do sosu lub mieszamy z sosem bezpośrednio na talerzu.

Podajemy oprószone tartym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem i curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów