Makaron z pesto i pomidorami

Makaron z pesto i pomidorami
Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g długiego makaronu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 50 ml oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 30 g twardego sera dojrzewającego, np. parmezanu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól do smaku
Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, czyli tak, aby pozostał sprężysty (nie powinien być zbyt miękki).

Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W czasie gotowania makaronu – przygotuj pesto. W moździerzu rozetrzyj czosnek i orzechy włoskie na drobno. Dodaj listki bazylii i ucieraj aż do uzyskania konsystencji pasty. Wlej olej Kujawski BIO słonecznikowy tłoczony na zimno, dodaj starty ser, odrobinę soli i wymieszaj.

Jeśli nie masz moździerza, użyj blendera lub posiekaj wszystkie składniki nożem jak najdrobniej.

Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Makaron odcedź, dodaj pesto i pomidorki koktajlowe podsmażone na suchej patelni. Danie nałóż na talerze, udekoruj listkami bazylii.

Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad

Zdjęcie - Makaron z pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów