Makaron z papryką i halloumi

Błyskawiczny, prosty i smaczny pomysł na codzienny posiłek bez mięsa.
Makaron z papryką i serem halloumi w śmietanowym sosie.
Jeśli chcesz, możesz wykorzystać tutaj mięsny dodatek. Sprawdzi się kurczak, lub podsmażona kiełbasa.
Składniki na makaron z papryką i halloumi:
- 250 g makaronu
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 op. sera halloumi
- 1 szkl. słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa
Jak zrobić makaron z papryką i halloumi?
Makaron z papryką i halloumi – krok po kroku:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dokładamy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażymy, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
Wlewamy słodką śmietankę. Gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekaną natkę i jeszcze chwilę podgrzewamy całość.
Na osobnej patelni rumienimy z obu stron pokrojony na plastry ser halloumi.
Zrumieniony ser przekładamy na deskę i kroimy w kostkę.
Rozkładamy na talerze z makaronem i papryką. Podajemy od razu po przygotowaniu.