Makaron z kiełbasą w serowym sosie
Pyszne i sycące danie makaronowe.
Dodatek czosnku aromatyzuje całość, ale nie jest dominujący w smaku, podobnie zresztą jak gorgonzola.
Danie wzbogacone jest też o dodatek mięsny, w postaci dwóch rodzajów kiełbasy: cienkiej śląskiej oraz suchej krakowskiej.
Polecam:)
- 400 g ulubionego makaronu
- 2-3 cienkie kiełbasy śląskie (około 300 g)
- około 300-400 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1-1,5 szkl. śmietanki 30%
- 100 g gorgonzoli
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- tarty parmezan do posypania – opcjonalnie
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kiełbasę cienką kroimy na półplasterki. Grubą kiełbasę krakowską kroimy na paseczki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cienką kiełbasę, podsmażamy przez kilka minut, po czym dodajemy kiełbasę krakowską, smażymy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia.
W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy przez około 2-3 minuty. Po tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, mieszamy cały czas, by nie utworzyły się grudki. Dodajemy pokruszoną na mniejsze części gorgonzolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – opcjonalnie. Gotujemy, cały czas mieszając, do wyraźnego zgęstnienia sosu i rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną porcją pieprzu oraz solą. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, wlewamy niewielką ilość mleka lub śmietany i ponownie mieszamy.
Ugotowany makaron łączymy z podsmażoną kiełbasą oraz serowym sosem beszamelowym. Podajemy posypane natką pietruszki oraz tartym parmezanem (opcjonalnie).
Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku