Makaron z jarmużem i pieczarkami
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Makaron z dodatkami to zawsze jest gwarancja szybkiego obiadu. Czy też pysznego to oczywiście zależy od dodatków. Moja dzisiejsza propozycja do jarmuż i pieczarki ale oczywiście diabeł tkwi w szczegółach więc i czosnek jest potrzebny i parmezan do wykończenia tego dnia. Polecam, jestem pewna, że Wam posmakuje.
Składniki- jarmuż - 200 g
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- makaron - 200 g
- parmezan - do posypania
- sól - do smaku
- pieprz świeżo mielony - do smaku
- śmietanka kremówka - 100 ml
- oliwa - 3-4 łyżki
Ulubiony makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. W tym czasie rozgrzać resztę oliwy na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać jarmuż pozbawiony twardych środków i pokrojone pieczarki, dusić ok. 5-7 min. Dodać śmietankę kremówkę i gotować jeszcze 2-3 min. aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą. Dodać odcedzony makaron, dokładnie wymieszać. Podawać danie posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)