Makaron z jagodami

Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem znaleźliśmy wspólny język i jak się okazało, różnica pokoleń nie miała żadnego znaczenia, bo w kuchni dogadywaliśmy się znakomicie. Kilka miesięcy po nakręcaniu wideo promującego kampanię spotkaliśmy się ponownie, żeby porozmawiać o naszych ulubionych przepisach. Pani Stanisława wręczyła mi wtedy spisany odręcznie na kartce przepis na makaron z jagodami. Bardzo prosty, jednak trochę już przeze mnie zapomniany. Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to było moje ulubione sezonowe danie (obok pierogów z jagodami). Dzisiaj nie przepadam za obiadami na słodko, chyba że w formie deseru na koniec, haha, ale mimo wszystko musiałem sobie przypomnieć ten smak. Zgodnie z zaleceniami Pani Stanisławy jagodowy sos podałem z makaronem świderki (najlepiej trzyma się na nim sos) i nie żałowałem kwaśnej śmietany, która jest tą kropką nad „i”. Sezon wprawdzie już się kończy, ale spróbujcie jeszcze na pożegnanie zrobić taki makaron z jagodami. To prawdziwy smak słodkiego dzieciństwa! 🙂

Zdjęcie - Makaron z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z jagodami Łukasz Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu (polecam świderki)
  • 400 g jagód + 100 g opcjonalnie do podania
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% + 4 łyżki opcjonalnie do podania*
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Jagody dokładnie umyj, a najlepiej sparz wrzątkiem. Zmiksuj je ze śmietaną oraz cukrem (jeśli preferujesz).
  3. Ugotowany makaron polej sosem jagodowym. Podawaj z dodatkową porcją jagód i kleksem śmietany.

UWAGI

*W wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cukinia faszerowana po meksykańsku
2

Cukinia faszerowana po meksyka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Prosty makaron z kurkami i serem kozim
1

Prosty makaron z kurkami i ser…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Curry z cukinii
3

Curry z cukinii

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie
1

Bakłażany marynowane z ziołami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Leczo z cukinią
1

Leczo z cukinią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu