Makaron z jagodami

Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem znaleźliśmy wspólny język i jak się okazało, różnica pokoleń nie miała żadnego znaczenia, bo w kuchni dogadywaliśmy się znakomicie. Kilka miesięcy po nakręcaniu wideo promującego kampanię spotkaliśmy się ponownie, żeby porozmawiać o naszych ulubionych przepisach. Pani Stanisława wręczyła mi wtedy spisany odręcznie na kartce przepis na makaron z jagodami. Bardzo prosty, jednak trochę już przeze mnie zapomniany. Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to było moje ulubione sezonowe danie (obok pierogów z jagodami). Dzisiaj nie przepadam za obiadami na słodko, chyba że w formie deseru na koniec, haha, ale mimo wszystko musiałem sobie przypomnieć ten smak. Zgodnie z zaleceniami Pani Stanisławy jagodowy sos podałem z makaronem świderki (najlepiej trzyma się na nim sos) i nie żałowałem kwaśnej śmietany, która jest tą kropką nad „i”. Sezon wprawdzie już się kończy, ale spróbujcie jeszcze na pożegnanie zrobić taki makaron z jagodami. To prawdziwy smak słodkiego dzieciństwa! 🙂

Zdjęcie - Makaron z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z jagodami Łukasz Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu (polecam świderki)
  • 400 g jagód + 100 g opcjonalnie do podania
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% + 4 łyżki opcjonalnie do podania*
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Jagody dokładnie umyj, a najlepiej sparz wrzątkiem. Zmiksuj je ze śmietaną oraz cukrem (jeśli preferujesz).
  3. Ugotowany makaron polej sosem jagodowym. Podawaj z dodatkową porcją jagód i kleksem śmietany.

UWAGI

*W wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kotlety mielone z serem cheddar
1

Kotlety mielone z serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej

Pałeczki kurczaka w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Naleśniki zapiekane z łososiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Szybki deser z borówkami i jogurtem

Szybki deser z borówkami i jog…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto czekoladowa jagoda
1

Ciasto czekoladowa jagoda

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami
2

Ciastka francuskie z budyniem…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Parowańce z jagodami (pampuchy, kluski na parze) - najlepszy przepis

Parowańce z jagodami (pampuchy…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście