Makaron z jagodami

Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem znaleźliśmy wspólny język i jak się okazało, różnica pokoleń nie miała żadnego znaczenia, bo w kuchni dogadywaliśmy się znakomicie. Kilka miesięcy po nakręcaniu wideo promującego kampanię spotkaliśmy się ponownie, żeby porozmawiać o naszych ulubionych przepisach. Pani Stanisława wręczyła mi wtedy spisany odręcznie na kartce przepis na makaron z jagodami. Bardzo prosty, jednak trochę już przeze mnie zapomniany. Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to było moje ulubione sezonowe danie (obok pierogów z jagodami). Dzisiaj nie przepadam za obiadami na słodko, chyba że w formie deseru na koniec, haha, ale mimo wszystko musiałem sobie przypomnieć ten smak. Zgodnie z zaleceniami Pani Stanisławy jagodowy sos podałem z makaronem świderki (najlepiej trzyma się na nim sos) i nie żałowałem kwaśnej śmietany, która jest tą kropką nad „i”. Sezon wprawdzie już się kończy, ale spróbujcie jeszcze na pożegnanie zrobić taki makaron z jagodami. To prawdziwy smak słodkiego dzieciństwa! 🙂

Zdjęcie - Makaron z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z jagodami Łukasz Pamiętacie Panią Stanisławą, bohaterkę akcji #PodłączSię, która podjęła wyzwanie i wzięła udział w projekcie, aktywizującym seniorów w sieci? Razem poprzez gotowanie razem… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu (polecam świderki)
  • 400 g jagód + 100 g opcjonalnie do podania
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% + 4 łyżki opcjonalnie do podania*
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Jagody dokładnie umyj, a najlepiej sparz wrzątkiem. Zmiksuj je ze śmietaną oraz cukrem (jeśli preferujesz).
  3. Ugotowany makaron polej sosem jagodowym. Podawaj z dodatkową porcją jagód i kleksem śmietany.

UWAGI

*W wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym.

Przepisy z tych kategorii

Leniwe z dynią i cynamonem

Leniwe z dynią i cynamonem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placuszki z cukinii gyros
1

Placuszki z cukinii gyros

napiecyku napiecyku
napiecyku

Leczo z fasolką szparagową, papryką, cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolką szparagową, pa…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny

Kluski z truskawkami z nutą ba…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z truskawkami
1

Pierogi z truskawkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z cykorii, ananasa i pora
1

Sałatka z cykorii, ananasa i p…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone
3

Ciasto marchewkowe z wiśniami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Malinowe ptysie z kruszonką
1

Malinowe ptysie z kruszonką

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pankejki „Piña colada” czyli kokos z ananasem
2

Pankejki „Piña colada” czyli k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką
1

Sałatka z plastrami pomarańczy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj