Makaron z grzybami w śmietanie
Kolejny jesienny klasyk. Grzyby w śmietanie nie należały w dzieciństwie do moich ulubionych dań, teraz, w połączeniu z dobrym makaronem naprawdę mi smakują! Cóż, człowiek dojrzewa :)
Do grzybów dodaję szalotkę, a przed samym podaniem całość posypuję siekaną natką pietruszki, która świetnie komponuje się z grzybami i dodaje porcji świeżości.
Proporcje na 2 porcje.
Makaron z grzybami w śmietanie Składniki- grzyby - 3 szklanki, świeże, pokrojone w kostkę
- szalotka - 1 st
- tymianek - 2 galązki, świeży
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielony
- oliwa - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - ugotowany 'al dente'
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekana
Oczyszczone grzyby pokrój w kostkę. Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj kolendrę i tymianek. Przesmaż.
Dodaj grzyby i smaż, aż staną się miękkie. Dolej śmietankę i smaż, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, posypane natką pietruszki.