Makaron z grzybami

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coś mi się wydaje, że tak szybko nie porzucę w tym roku na blogu tematu grzybów. Tym razem bardzo klasyczne zestawienie- makaron ze śmietanowym sosem grzybowym, na bazie prawdziwków.

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją porcję podałam z domowym makaronem (przepis znajdziecie TU), z powodzeniem możecie użyć innego, np. dobrych jajecznych wstążek/ tagliatelle.

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos aromatyzować możecie świeżym tymiankiem, rozmarynem lub podać z natką.

Proporcje dla 2 osób.

Składniki
  • prawdziwki - ok. 4 szt średniej wielkości
  • szlotka - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa - 1 łyżka
  • rozmaryn - 1 gałązka
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • makaron - ok. 300 g (2/3 klasycznego opakowania)
  • natka pietruszki - do podania, ok. 2 łyżek
Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę oraz lekko tylko rozgnieciony (np. nasadą dłoni) ząbek czosnku oraz rozmaryn.

Dodaj pokrojone w kostkę grzyby, smaż na sporym ogniu, aż ładnie się zarumienią. Zalej śmietanką, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

Makaron ugotuj "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, podawaj od razu, na ciepło z sosem, posypany natką pietruszki.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy