Makaron z grzybami
Coś mi się wydaje, że tak szybko nie porzucę w tym roku na blogu tematu grzybów. Tym razem bardzo klasyczne zestawienie- makaron ze śmietanowym sosem grzybowym, na bazie prawdziwków.
Moją porcję podałam z domowym makaronem (przepis znajdziecie TU), z powodzeniem możecie użyć innego, np. dobrych jajecznych wstążek/ tagliatelle.
Sos aromatyzować możecie świeżym tymiankiem, rozmarynem lub podać z natką.
Proporcje dla 2 osób.
Składniki- prawdziwki - ok. 4 szt średniej wielkości
- szlotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - 1 łyżka
- rozmaryn - 1 gałązka
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - ok. 300 g (2/3 klasycznego opakowania)
- natka pietruszki - do podania, ok. 2 łyżek
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę oraz lekko tylko rozgnieciony (np. nasadą dłoni) ząbek czosnku oraz rozmaryn.
Dodaj pokrojone w kostkę grzyby, smaż na sporym ogniu, aż ładnie się zarumienią. Zalej śmietanką, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Makaron ugotuj "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, podawaj od razu, na ciepło z sosem, posypany natką pietruszki.