Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coś mi się wydaje, że tak szybko nie porzucę w tym roku na blogu tematu grzybów. Tym razem bardzo klasyczne zestawienie- makaron ze śmietanowym sosem grzybowym, na bazie prawdziwków.

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją porcję podałam z domowym makaronem (przepis znajdziecie TU), z powodzeniem możecie użyć innego, np. dobrych jajecznych wstążek/ tagliatelle.

Zdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos aromatyzować możecie świeżym tymiankiem, rozmarynem lub podać z natką.

Proporcje dla 2 osób.

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę oraz lekko tylko rozgnieciony (np. nasadą dłoni) ząbek czosnku oraz rozmaryn.

Dodaj pokrojone w kostkę grzyby, smaż na sporym ogniu, aż ładnie się zarumienią. Zalej śmietanką, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

Makaron ugotuj "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, podawaj od razu, na ciepło z sosem, posypany natką pietruszki.

Kategorie przepisów