Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu. „Surowy” i zimny sos należy dodać do gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zwarzy się, co zepsuje danie i nie będzie już tak smaczne i atrakcyjne dla oka. Poza oryginalnym sosem do makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli i ser feta. Przepis zaczerpnęłam z kuchni jerozolimskiej, gdzie wymieszały się smaki i nietypowe połączenia kuchni palestyńskiej, tureckiej i ormiańskiej. Gorąco polecam to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, danie, które pięknie wygląda i co bardzo ważne jest szybkie do przygotowania i łatwe!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Autor: Anna
Typ dania: Obiad
Ilość porcji: 4
Składniki
- 350-400 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego po rozmrożeniu
- 3 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 400 g greckiego jogurtu
- 500 g makaronu tylu muszelki
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 lub 2 łyżeczki płatków chilli
- 30 g świeżych liści bazylii
- 150-200 g fety
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Do malaksera wsypać 100 g świeży lub rozmrożony zielony groszek, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente
- W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki
- Na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia
- W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić
- Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki
- Makaron dokładnie odcedzić
- Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność czynność
- Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami
- Smacznego!
Notatki
Co do proponowanej ilości papryczki chilli, zawsze stosujecie zasadę stopniowego dodawania przypraw! Należy zaczynać od minimalnej ilości proponowanej ostrej przyprawy i dodawać wedle własnego smaku. Ja osobiście dodałam odrobinę więcej papryczki niż zaproponowałam w przepisie, ale wiem, że dla wielu byłaby to ilość zabójcza ;)


Przepis zaczerpnięty z książki „Jerozolima”