Smażony makaron ryżowy z warzywami

Smażony makaron ryżowy z warzywami

Zdrowe, wegetariańskie danie w stylu kuchni tajskiej, które przyrządzisz do trzydziestu minut.  Potrawa lekka, smaczna, dobra na każdą okazję, również do pracy i na uczelnię ?

Zdjęcie - Smażony makaron ryżowy z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażony makaron ryżowy z warzywami

Składniki na smażony makaron ryżowy / 2 porcje
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ulubionych kiełków
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pełna łyżeczka startego imbiru
  • pełna łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • pędy dymki lub szczypiorek do podania
  • olej  do smażenia
  • sól i pieprz do smaku ( opcjonalnie )

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli ( 1 pełna łyżeczka ). Do wrzącej wody daj makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą. Odstaw.

Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój na cieńsze paseczki, paseczki przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.

Posiekane orzeszki, delikatnie podpraż na suchej patelni. Odłóż.

Na dużej patelni lub w woku, rozgrzej kilka łyżek oleju. Dorzuć pieczarki, cebulę, czosnek, imbir i paprykę. Wszystko smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.

Dodaj na patelnię makaron ryżowy, całość podgrzewaj mieszając. Dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką ostrą i cukrem. Całość dokładnie pomieszaj.

Na talerzu dodaj kiełki, orzeszki i szczypiorek lub pędy dymki. Kuchnia tajska, jest przebogata w smaki ? Smacznego ?

Zdjęcie - Smażony makaron ryżowy z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów