Makaron z groszkiem

Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu. „Surowy” i zimny sos należy dodać do gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zwarzy się, co zepsuje danie i nie będzie już tak smaczne i atrakcyjne dla oka. Poza oryginalnym sosem do makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli i ser feta. Przepis zaczerpnęłam z kuchni jerozolimskiej, gdzie wymieszały się smaki i nietypowe połączenia kuchni palestyńskiej, tureckiej i ormiańskiej. Gorąco polecam to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, danie, które pięknie wygląda i co bardzo ważne jest szybkie do przygotowania i łatwe!



Zdjęcie - Makaron z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drukuj


Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
20 min

Całkowity czas
30 min

Autor: Anna
Typ dania: Obiad
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 350-400 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego po rozmrożeniu
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 500 g makaronu tylu muszelki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 lub 2 łyżeczki płatków chilli
  • 30 g świeżych liści bazylii
  • 150-200 g fety
  • sól
  • pieprz



Instrukcje
  1. Do malaksera wsypać 100 g świeży lub rozmrożony zielony groszek, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente
  3. W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki
  4. Na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia
  5. W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić
  6. Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki
  7. Makaron dokładnie odcedzić
  8. Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność czynność
  9. Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami
  10. Smacznego!



Notatki
Co do proponowanej ilości papryczki chilli, zawsze stosujecie zasadę stopniowego dodawania przypraw! Należy zaczynać od minimalnej ilości proponowanej ostrej przyprawy i dodawać wedle własnego smaku. Ja osobiście dodałam odrobinę więcej papryczki niż zaproponowałam w przepisie, ale wiem, że dla wielu byłaby to ilość zabójcza ;)

makaron z groszkiemZdjęcie - Makaron z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
makaron z groszkiemZdjęcie - Makaron z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zaczerpnięty z książki „Jerozolima”

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kopytka z pesto z jarmużu
1

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Szparagi w szynce
1

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Młody bób w pomidorach
1

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy