Makaron z fenkułem i rokpolem
Kupiłam dwie bulwy kopru włoskiego czyli fenkuł, no i coś z tym trzeba było zrobić. Nie mając pojęcia co z tym zrobić - jak zwykle w takich chwilach sięgnęłam do internetu, i tutaj jak zwykle z pomocą przyszła Kwestia Smaku. Trochę wzorując się na przepisie Asi na Makaron z karmelizowanym fenkułem i krewetkami, stworzyłam ze składników, które miałam całkiem fajne danie.
Fenkuł zaskoczył mnie swoim lekko anyżkowym smakiem. Roślina pochodzi z rodziny selerowatych i jej każda część nadaje się do spożycia. Można go wykorzystać w dowolnej surówce, można ugotować, upiec lub upiec na grillu.
Makaron z fenkułem, rokpolem i boczkiem wędzonym - Laura Jedna bulwa czeka jeszcze w lodówce, więc na pewno będzie kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.
SKŁADNIKI:
Makaron z fenkułem - Laura Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić pokrojone warzywa i na wolnym ogniu je zeszklić. Dodać cukier i chwilę razem smażyć. Dolać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.
Boczek (najlepszy jest taki pokrojony w cieniutkie plastry) pokroić na niewielkie kawałki i wysmażyć na drugiej patelni.Osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (część wody z gotowanie odlać do kubeczka).
Do fenkułu dodać pokruszony rokpol delikatnie rozmieszać. Kiedy ser się rozpuści dodać podsmażony boczek i makaron. Wymieszać, jeśli całość będzie zbyt sucha dodać wody z gotowania makaronu.
Ozdobić listkami fenkułu.
Fenkuł zaskoczył mnie swoim lekko anyżkowym smakiem. Roślina pochodzi z rodziny selerowatych i jej każda część nadaje się do spożycia. Można go wykorzystać w dowolnej surówce, można ugotować, upiec lub upiec na grillu.
Makaron z fenkułem, rokpolem i boczkiem wędzonym - Laura Jedna bulwa czeka jeszcze w lodówce, więc na pewno będzie kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.
SKŁADNIKI:
- 1 fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
- 20 dkg sera typu rokpol
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru muscovado (lub zwykłego brązowego cukru)
- sól, pieprz
- 40 dkg makaronu
Makaron z fenkułem - Laura Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić pokrojone warzywa i na wolnym ogniu je zeszklić. Dodać cukier i chwilę razem smażyć. Dolać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.
Boczek (najlepszy jest taki pokrojony w cieniutkie plastry) pokroić na niewielkie kawałki i wysmażyć na drugiej patelni.Osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (część wody z gotowanie odlać do kubeczka).
Do fenkułu dodać pokruszony rokpol delikatnie rozmieszać. Kiedy ser się rozpuści dodać podsmażony boczek i makaron. Wymieszać, jeśli całość będzie zbyt sucha dodać wody z gotowania makaronu.
Ozdobić listkami fenkułu.