Makaron z bobem i ricottą

Makaron z bobem i ricottą

Ricotta to niezwykle delikatny w smaku, lekki serek. Idealnie sprawdza się jako dodatek do delikatnych dań.

Zdjęcie - Makaron z bobem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jego dodatkową zaletą jest fakt, że w porównaniu z takim mascarpone, kalorii ma tyle co nic :)

Zdjęcie - Makaron z bobem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na letni obiad proponuję więc sos z dodatkiem bobu i (koniecznie!) pachnącego koperku!

Zdjęcie - Makaron z bobem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 3-4 osób

Zdjęcie - Makaron z bobem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bób ugotuj w dużej ilości wody, gdy będzie miękki (po ok. 10 minutach), odcedź go, przelej zimna wodą i obierz ze skórek.

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, ma być 'al dente'.

Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj szpinak, przesmaż, aż stanie się miękki. Dodaj bób i ricottę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę mleka lub śmietanki.

Na porcje makaronu nakładaj sos, całość obsyp koperkiem i skrop oliwą.

Kategorie przepisów