Makaron z bobem i ricottą
Ricotta to niezwykle delikatny w smaku, lekki serek. Idealnie sprawdza się jako dodatek do delikatnych dań.
Jego dodatkową zaletą jest fakt, że w porównaniu z takim mascarpone, kalorii ma tyle co nic :)
Na letni obiad proponuję więc sos z dodatkiem bobu i (koniecznie!) pachnącego koperku!
Proporcje dla 3-4 osób
Składniki- makaron jajeczny - 1 opakowanie (500 g), szerokie wstążki
- ricotta - 250 g
- bób - 500 g (świeży, ważony przed ugotowaniem)
- szpinak - 300 g, świeży
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- koperek - do podania
Bób ugotuj w dużej ilości wody, gdy będzie miękki (po ok. 10 minutach), odcedź go, przelej zimna wodą i obierz ze skórek.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, ma być 'al dente'.
Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj szpinak, przesmaż, aż stanie się miękki. Dodaj bób i ricottę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę mleka lub śmietanki.
Na porcje makaronu nakładaj sos, całość obsyp koperkiem i skrop oliwą.