Makaron w sosie szałwiowym
Lubię świeże zioła i zawsze staram się jakieś mieć. Nie zawsze jest to możliwe, ale i tak często coś stoi na parapecie. Dawno nie używałam szałwii a tak ładnie mi rośnie, że postanowiłam zrobić makaron w sosie szałwiowym.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti lub tagiatelle
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła+ olej
- kilka gałązek szałwii
- pół szklanki śmietanki
- parmezan
- świeża szałwia do przybrania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać posiekane listki szałwii i chwilę smażyć. Dodać śmietankę i trzymać jeszcze na ogniu ok. 2 min. Sos powinien lekko zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać, posypać parmezanem oraz świeżymi listkami szałwii i natychmiast podawać.
Smacznego:)