Makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi.

Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
3-4 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 marchewki 750 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem)
80 g surowej szynki dojrzewającej
1 szklanka czerwonego wina
1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta oregano
kilka łyżek bulionu wołowego lub wody


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje. Dodać pomidory, oregano, gałkę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając (niezbyt często, bo to obniża temperaturę gotowania). W razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem.
Smacznego! Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka makaronowa z szynką, brzoskwiniami i serem pleśniowym
1

Sałatka makaronowa z szynką, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Nadziewane muszle - przystawka Sylwester 2019
2

Nadziewane muszle - przystawka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu