Makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi.

Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
3-4 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 marchewki 750 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem)
80 g surowej szynki dojrzewającej
1 szklanka czerwonego wina
1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta oregano
kilka łyżek bulionu wołowego lub wody


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje. Dodać pomidory, oregano, gałkę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając (niezbyt często, bo to obniża temperaturę gotowania). W razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem.
Smacznego! Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej Zdjęcie - Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
2

Zupa tajska z kurczakiem i war…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur
1

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa
1

Gulasz z pieczarkami, bakłażan…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kurczakiem z sosem musztardowo-miodowym
1

Sałatka z kurczakiem z sosem m…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Vege kotleciki jaglane z dynią
1

Vege kotleciki jaglane z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zapiekanka z makaronem, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i pomidorami
1

Zapiekanka z makaronem, boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Kaszotto, które leczo
1

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
2

Filety kurczaka w sosie z marc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka
1

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą
1

Sałatka z brokułami, ciecierzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą
1

Gulasz warzywny z batatem i so…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki z dyni
1

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!