Majonez

Majonez
Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 1 jajko
  • 125 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno rzepak
  • 125 ml oleju kujawskiego tłoczonego na zimno słonecznik
  • 50 ml oleju kujawskiego tłoczonego na zimno pestki dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu ryżowego ( lub innego)
  • 1 łyżeczka musztardy (dijon)
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorczycy (rozbitej w moździerzu)

Przygotowanie:

Do pojemnika szklanego lub słoika wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie. Wlewamy oleje.

Ubijamy blenderem, początkowo tuż przy dnie, a gdy olej emulguje, podnosimy pulsacyjnie do góry, aż masa stanie się gładka i gęsta

Próbujemy i doprawiamy według własnego gustu.

(Dodatek oleju dyniowego zmienia kolor domowego majonezu na zielonkawy.☘️)

Przechowuj w lodówce.

Kategorie przepisów