Maczanka - żeberka po białorusku
Niby prosty i nieskomplikowany przepis jednak naprawdę polecam. W ten sposób mięso przygotowywała w moim rodzinnym domu babcia. Czysty smak mięsa, które nie potrzebowało dodatkowych podkręcaczy smaku bo zawsze było świeże i naprawdę dobrej jakości.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia białoruska". W tej książce odnalazłam wiele potraw z mojego dzieciństwa - mój dziadek pochodził z terenów dzisiejszej Białorusi...
W oryginale żeberka podane są z dość tłustym sosem śmietanowym, ja nieco odchudziłam przepis.
Danie można podać z gotowanymi ziemniakami lub blinami. U nas maczanka została podana z innym daniem, z mojego dzieciństwa - to gołąbki z surowych ziemniaków zawinięte w liście kiszonej kapusty - tutaj znajdziecie przepis. Nie spotkałam nikogo kto znałby tę potrawę - jeśli znacie ten smak, napiszcie proszę.
Żeberka po białorusku
SKŁADNIKI:
- 40 dkg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka wywaru lub wody
- 2 łyżki oleju (w oryginale 2 łyżki smalcu)
- 1 cebula
- listek laurowy
- dowolne przyprawy (u mnie tylko pieprz)
- sól
- 40 dkg pieczarek (ich w oryginale nie było)
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
Żeberka po białorusku Do mięsa wlać wywar (lub wodę), dodać listek laurowy i oprószyć solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do mięsa i chwilę razem gotować. W oryginale całość powinno wstawić się do piekarnika.
Żeberka po białorusku
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: