Maczanka - żeberka po białorusku

Maczanka - żeberka po białorusku

Niby prosty i nieskomplikowany przepis jednak naprawdę polecam. W ten sposób mięso przygotowywała w moim rodzinnym domu babcia. Czysty smak mięsa, które nie potrzebowało dodatkowych podkręcaczy smaku bo zawsze było świeże i naprawdę dobrej jakości.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia białoruska". W tej książce odnalazłam wiele potraw z mojego dzieciństwa - mój dziadek pochodził z terenów dzisiejszej Białorusi...
W oryginale żeberka podane są z dość tłustym sosem śmietanowym, ja nieco odchudziłam przepis.
Danie można podać z gotowanymi ziemniakami lub blinami. U nas maczanka została podana z innym daniem, z mojego dzieciństwa - to gołąbki z surowych ziemniaków zawinięte w liście kiszonej kapusty - tutaj znajdziecie przepis. Nie spotkałam nikogo kto znałby tę potrawę - jeśli znacie ten smak, napiszcie proszę.
Zdjęcie - MACZANKA - ŻEBERKA PO BIAŁORUSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żeberka po białorusku
SKŁADNIKI:

  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka wywaru lub wody
  • 2 łyżki oleju (w oryginale 2 łyżki smalcu)
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • dowolne przyprawy (u mnie tylko pieprz)
  • sól
  • 40 dkg pieczarek (ich w oryginale nie było)
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
Żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki obsmażyć tak, by powstała rumiana skórka. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła i nabrała lekko złotego koloru.
Zdjęcie - MACZANKA - ŻEBERKA PO BIAŁORUSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żeberka po białorusku Do mięsa wlać wywar (lub wodę), dodać listek laurowy i oprószyć solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do mięsa i chwilę razem gotować. W oryginale całość powinno wstawić się do piekarnika.
Zdjęcie - MACZANKA - ŻEBERKA PO BIAŁORUSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żeberka po białorusku

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów