Lukrowane księżyce
Lukrowane księżyce, to świąteczne ciasteczka, które są pyszne w smaku, a bardzo prosto się je robi. Jedyne czego potrzebujemy to forma z wyposażenia piekarnika oraz okrągła foremka.
To czekoladowe ciasto ucierane oblane lukrem. U nas zawsze jest wzięcie na takie ciastka.
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- woda
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Obroty miksera zmniejszamy i wsypujemy suche składniki.
Białka ubijamy wraz z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą, mieszając szpatułką.
Masę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.
Wystudzone ciasto oblewamy lukrem przygotowanym poprzez połączenie cukru pudru, niewielkiej ilości soku z cytryny i kilku łyżek wrzącej wody. Proporcji dokładnych nie podaję, gdyż u mnie zwykle lukier robiony jest „na oko”. Zaczynamy od mniej więcej 200 g cukru pudru, dodajemy trochę soku z cytryny i po 1 łyżce wrzątku i ucieramy drewnianą pałką. W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej wody lub cukru.
Gdy lukier zastygnie wykrawamy okrągłą foremką księżyce (wykrawamy jakby połowę ciastka, mam nadzieję, że poniższa grafika okaże się pomocna).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami