Lubelski marchwiak

Lubelski marchwiak
Zdjęcie - Lubelski marchwiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam pyszną drożdżówkę nadziewaną tartą marchwią.Przepis stąd.
Składniki:
50 g drożdże,500 g mąka,1/2 szkl ciepła woda,1/2 szkl ciepłe mleko,1/2 szkl cukier,1 szt białko,1 szt żółtko,1 szt jajko,1/4 szkl olej,szczypta soli,1 szkl strata marchew,3 łyzki mak,skórka z pomarańczy
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, jajko, żółtko, połowę wody i drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ja wyrobiłam ciasto w maszynie :)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na 2 placki. Nie doczytałam, zrobiłam jeden wielki :)Ułożyć na nich marchew, posypać cukrem i makiem oraz startą skórką pomarańczową.
Ja dodałam kawałki kandyzowanego imbiru.


Zdjęcie - Lubelski marchwiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZalepić placki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem. Piec ok 30 min w 180st.


Zdjęcie - Lubelski marchwiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lubelski marchwiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lubelski marchwiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów