Łosoś w zielonym sosie

Łosoś w zielonym sosie

Bardzo lubię przygotowywać łososia. Raz, że bardzo mi smakuje, a dwa, że jest po prostu śliczny :) Uwielbiam ten kolor.

Dzisiejszy przepis pochodzi z książeczki "Smaki Hiszpanii".

Składniki:

filet z łososia

sól, pieprz

Zielony sos:

duży pęczek pietruszki

8 dużych liści bazylii

2 gałązki oregano

2-3 fileciki anchovis

2 łyżki kaparów

ząbek czosnku

1 szalotka

sok z jednej cytryny

oliwa z oliwek

Łososia posyp solą i pieprzem i przygotuj w dowolny sposób. Ja najchętniej piekę go w piekarniku w folii. Wszystkie składniki zielonego sosu zmiksuj w blenderze, dodając odpowiednią ilość oliwy, tak, aby sos był aksamitny. Schłodź w lodówce. Podawaj łososia ze schłodzonym sosem. Orgia kolorów w środku zimy!

Kategorie przepisów