Łosoś w zielonym sosie
Bardzo lubię przygotowywać łososia. Raz, że bardzo mi smakuje, a dwa, że jest po prostu śliczny :) Uwielbiam ten kolor.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książeczki "Smaki Hiszpanii".
Składniki:
filet z łososia
sól, pieprz
Zielony sos:
duży pęczek pietruszki
8 dużych liści bazylii
2 gałązki oregano
2-3 fileciki anchovis
2 łyżki kaparów
ząbek czosnku
1 szalotka
sok z jednej cytryny
oliwa z oliwek
Łososia posyp solą i pieprzem i przygotuj w dowolny sposób. Ja najchętniej piekę go w piekarniku w folii. Wszystkie składniki zielonego sosu zmiksuj w blenderze, dodając odpowiednią ilość oliwy, tak, aby sos był aksamitny. Schłodź w lodówce. Podawaj łososia ze schłodzonym sosem. Orgia kolorów w środku zimy!