Łosoś pieczony ze szpinakiem
Łosoś to nasza ulubiona ryba! Smakuje świetnie pieczony, duszony, smażony czy wędzony- jednym słowem w każdej postaci. Jest najcenniejszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 , zawiera cynk i selen, potas, jod . Jest bogaty w witaminy A, D , E i B - samo zdrowie! Warto jednak zanim sięgniecie po tą wspaniałą rybę sprawdzić skąd pochodzi - najzdrowszy jest łosoś dziki , niestety hodowlany łosoś norweski zawiera groźne dla zdrowia toksyny więc lepiej unikać go jak ognia.
Porcja: 2-4 Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 1 filet łososia
- 30-40 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150-200 ml śmietany
- sól, pieprz
- rozmaryn
- odrobina soku z cytryny
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Przygotowanie:
Łososia doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie myjemy szpinak i podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zalewamy śmietaną i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty sos. Łososia pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 30- 40 minut w temperaturze 160 C . Podajemy z ziemniaczkami podsmażanymi na maśle ze szczypiorkiem oraz sosem śmietanowo- szpinakowym. Palce lizać!