Łosoś pieczony z warzywami
Marchewkę zawsze mam w domu, por i zioła dzielnie rosną w ogrodzie, wystarczy kupić rybę i obiad gotowy. Łososia doprawiam, zawijam w folię razem z ziołami i krótko zapiekam w opiekaczu lub piekarniku. Podobnie postępuję z pstrągiem, dorszem, czy inna rybą. Taki sposób przyrządzania ryb ma sporo zalet, unikniemy niezdrowego i czasochłonnego smażenia, a w zamian zyskamy szybko przyrządzoną i pachnącą ziołami rybkę. Warzywa duszę osobno, potrawę można podać z ryżem, kuskusem lub razowym pieczywem :-)
Składniki
- 2 porcje łososia
- 2 mniejsze marchewki
- 2 małe pory ( jasna i jasnozielona część )
- 2 gałązki rozmarynu lub koperku
- łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól
Rybę myję i delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem. Nacieram sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. Porcję ryby razem z ziołami daję na folię aluminiową i szczelnie zawijam. Piekę w opiekaczu lub piekarniku 15 min w temp. 190 stopni.
Por i marchewkę kroję w słupki i krótko smażę na maśle, następnie dolewam trochę wody i duszę 5 min. Warzywa doprawiam i posypuję suszonym koperkiem. Podaję z łososiem. Smacznego :-)