Łosoś pieczony w syropie klonowym
Pieczony łosoś o delikatnie słodkim posmaku syropu klonowego. Podałam go razem ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami z rukolowym chimichurri. Ziemniaczki piekłam najpierw same, przez około 20 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę piekarnika obniżyłam do 190 stopni, włożyłam na blaszkę łososia i wszystko razem piekłam jeszcze przez około 25 minut. Wyszedł z tego przepyszny letni obiad.
Składniki do łososia pieczonego:
- 2-3 płaty świeżego łososia
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- około 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pozbawione skóry i ewentualnych ości filety z łososia oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Syrop klonowy łączymy z sosem sojowym, mielonym imbirem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy (a najlepiej potrząsamy w zamkniętym słoiczku). Przygotowaną marynatą smarujemy kawałki ryby.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy rybę przygotowaną marynatą.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym