Łosoś pieczony w syropie klonowym

Łosoś pieczony w syropie klonowym

Pieczony łosoś o delikatnie słodkim posmaku syropu klonowego. Podałam go razem ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami z rukolowym chimichurri. Ziemniaczki piekłam najpierw same, przez około 20 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę piekarnika obniżyłam do 190 stopni, włożyłam na blaszkę łososia i wszystko razem piekłam jeszcze przez około 25 minut. Wyszedł z tego przepyszny letni obiad.

Zdjęcie - Łosoś pieczony w syropie klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki do łososia pieczonego:

  • 2-3 płaty świeżego łososia
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • około 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pozbawione skóry i ewentualnych ości filety z łososia oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Syrop klonowy łączymy z sosem sojowym, mielonym imbirem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy (a najlepiej potrząsamy w zamkniętym słoiczku). Przygotowaną marynatą smarujemy kawałki ryby.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy rybę przygotowaną marynatą.

 

 

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Łosoś pieczony w syropie klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś pieczony w syropie klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów