Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto
Gdy mam mało czasu na gotowanie, to zwykle sięgam po makaron z pesto, którego zawsze mam spory zapas w szafce. To taki mój comfort food i świetna opcja na wieczne zabieganie. Jednak oczywiście nie byłoby przepisu na blogu, gdybym skorzystał z gotowca, więc postanowiłem się nieco wysilić i ukręcić sos własnoręcznie z mojej ulubionej rukoli. Podczas gotowania stwierdziłem, że przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje więcej czasu, niż wymieszanie makaronu z gotowym sosem, bo zarówno pesto jak i łososia przygotujemy w trakcie gotowania makaronu. Fajnie nie? Drogie Panie, drodzy Panowie - oto mój sposób na ekspresowy obiad w kwadrans!
*
SKŁADNIKI
dla 2 osób
Spaghetti z pesto:
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 duże garści rukoli
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego parmezanu lub grana padano
- oliwa z oliwek
- sól morska do smaku
- 2 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy)
- sok z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
Dodatkowo:
- kawałek awokado
- pomidorki koktajlowe
* PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Nie zapomnij posolić. W tym czasie umieść wszystkie składniki na pesto w pojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy z oliwek wlej tyle, ile uważasz za stosowne.
Po wstaniu makaronu zajmij się łososiem. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Ugotowany al dente makron odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto. Na talerz wyjmij makaron, a na środek połóż usmażonego łososia. Danie przybierz pomidorkami koktajlowymi i awokado. Smacznego!
*